Czekolada o smaku piernika. Ze względu na wysoki koszt importu przypraw i bakalii w XVII w., wśród mieszkańców hanzeatyckich miast piernik uchodził za symbol dobrobytu i luksusu.
Czekolada o smaku sernika. Sernik swoją współczesną formę zawdzięcza Williamowi Lawrensowi, który w 1873 r. przypadkowo odkrył sposób otrzymywania sera niedojrzewającego.
Czekolada o smaku mięty. Ze względu na wysoki koszt importu przypraw i bakalii w XVII w., wśród mieszkańców hanzeatyckich miast piernik uchodził za symbol dobrobytu i luksusu.
Czekolada o smaku szarlotki. Szarlotkę wynalazł w XIX wieku Marie-Antoine Carême, słynny cukiernik, autor dzieła „Kucharz paryski”, będącego wykładnią ówczesnej kuchni francuskiej.
Czekolada o smaku kminku. Kminek to zioło o silnym i bardzo charakterystycznym aromacie. Od dawna wykorzystywane jest w kuchniach wielu zakątków świata...
Czekolada o smaku Prosecco. Na jej tabliczce znalazły się liofilizowane jabłka i cytryny.
Czytaj więcejCzekolada o smaku Porto. Aby nadać jej niepowtarzalny, charakterystyczny, dębowy zapach leżakuje zawczasu w whiskey.
Czytaj więcejCzekolada o smaku Sauvignon Blanc. Charakterystyczny szczep o cytrusowo-warzywnym zarysie z akcentami zielonej łąki.
Czekolada o smaku Chardonnay. Wina z tej odmiany produkuje się w wielu stylach. Młode są bardziej owocowe z niuansami cytrusów, owoców tropikalnych i białych takich jak jabłko czy gruszka.
Czekolada o smaku Muscat. Odmianę tą cechuje intensywny bukiet, na który składają się słodycz miodu, orzeźwiające cytrusy, rodzynki, lipa i korzenny, muszkatołowy niuans.
Czekolada o smaku Zinfandel. Wina Zinfandel to połączenie słodkich smaków z bukietem leśnych owoców z dodatkiem przypraw i kakao oraz zapachami skórzanymi.
Czekolada o smaku Cabernet Sauvignon. O charakterze win z tej odmiany decyduje czarna porzeczka i mocne leśne aromaty, ciemny kolor, wysoka wytrawność win oraz nuty pieprzowe i przypraw korzennych.
Czekolada o smaku Gewurztraminera. To odmiana winogron z orientalną nutą powstałą ze smaków i zapachów lyche, róży, malin i czerwonego grapefruita z domieszką przypraw korzennych.
Czekolada o smaku Merlot. W jego bukiecie odnajdziemy śliwkę w przeróżnej postaci – świeżą, suszoną, wędzoną czy wysmażoną w postaci marmolady, znajdziemy także niuanse kawowe i kakaowe.
Czekolada o smaku Riesling. Kiedy jest wino z tej odmiany jest młode ukazuje najczęściej aromaty białych i cytrusowych owoców z nutami kwiatów polnych, czasem miodu.
Czekolada o smaku Syrah. Wina z leśnymi zapachami i niuansem tytoniowym oraz pikantną domieszką o równie potężnej taninie jak kolorze.
Czekolada o smaku Pinot Noir. Pinot ma cienką skórkę, co sprawia ze daje wina o jasno rubinowym zabarwieniu. W aromatach odnajdziemy bukiet rozwodnionych owoców leśnych na ściółce.
Czekolada o smaku Tokaji. Najlepsze Tokaje, zwane Aszu są winem z dodatkiem słodkiego syropu wytworzonego z późno zbieranych winogron zaatakowanych szlachetną pleśnią,
Czekolada o smaku win Rose. Wina rose łączy jedno: bukiet złożony z tak przyjemnych aromatów jak landrynka, czereśnia, wiśnia, poziomka, truskawka czy czerwona porzeczka.